divendres, 28 d’agost del 2009

L'incivisme de Renfe


Del meu primer viatge a l’estranger en recordo l’impacte que em va causar el respecte pel silenci i la parla amb veu baixa dels parisencs en especial en els llocs públics. Des d’aleshores sempre ho he observat en els meus viatges, al menys al centre i nord d’Europa: els sorolls causats per persones o màquines són molt més moderats dels que tenim aquí.

L’espai sonor no te límits i mai pensem en les molèsties que pot causar un soroll o els crits de la gent fins a alterar la vida i tranquil·litat de les persones. L’oïda és un sentit que no podem controlar; no podem tapar un soroll. Una cosa que no ens agrada no la mengem o no la toquem i si sentim pudor podem respirar per la boca; fins i tot les persones desagradables les podem evitar perquè tenim capacitat per triar.

D’un soroll només en podem fugir, que és el que he fet jo aquest estiu mentre m’ha estat possible. Ara he de tornar al treball i el meu lloc habitual està situat just al costat de l’estació de renfe del poble. He de confessar que la cosa més molesta i absurda que he trobat últimament és la megafonia de l’estació de renfe. Renfe és un monopoli omnipresent i si la seva megafonia supera l’espai propi de l’estació, es a dir, penetra a l’interior de totes les cases del voltant, que es posin taps a les orelles. Difícil de solucionar!

Em pregunto què passaria si una botiga, un bar, o l’ambulatori mèdic posessin una megafonia al carrer anunciat els seus productes, les seves ofertes o avisant dels perills dels carteristes camuflats de turista, o dient que en el seu establiment no es pot fumar (o sí). M’atreveixo a dir que, a més de les protestes dels veïns, segurament hi intervindria la policia municipal per fer complir l’ordenança de prevenció de la contaminació acústica.

¿Què passa amb aquesta torturant i absurda megafonia trilingüe que, des de les 7:00 fins les 23:30 diàriament, no aporta cap informació rellevant als possibles viatgers i molt menys als milers de no viatgers que vivim o passem pel voltant?

¿Ha actuat l’ajuntament de Sant Pol com ho hagués fet contra qualsevol altra alteració de les ordenances? Podem fer alguna cosa els veïns?

1 comentari:

Raimon senior ha dit...

Tens tota la raó.aes pt fer alguna cosa??? som-hi